Međunarodna podrška

      Nema komentara na Međunarodna podrška

„Knjigom do krova“ i problemi beskućnika u Zagrebu još jednom su dobili svesrdnu podršku međunarodne neprofitne organizacije EIFL. Nakon donacije od 15 tisuća dolara, kojom je KGZ rad s beskućncima mogao proširiti i na prenočište Kosnica, na susretu svih nagrađenih PLIP programa u Ljubljani od 30. siječnja 2012. do 2. veljače 2012. još jednom smo dobili potvrdu da radimo pravu stvar. Tamo su se okupili predstavnici svih 14 PLIP programa, koje je EIFL podržao u ovoj godini, ali i predstavnici prijašnjih programa iz Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije (http://www.eifl.net/Our-grantees). Bila je to prigoda da se razmjene iskustva, nauči nešto novo, ali i dobije inspiracija te podstreh za nastavak rada na svim novim područjima kojima se knjižnice u novije doba bave, od djece i mladeži, zdravlja do poljoprivrede i nezaposlenosti.

Donatori su pritom stavili naglasak na važnosti zagovaranja i promocije kako bi šira javnost prepoznala knjižnice kao iznimno važne partnere u rješavanju nekih društvenih problema. Imali smo tako prigode mnogo toga naučiti iz izlaganja koja su održali međunarodni američki ICT savjetnik Edmond Gaible i Farai Matsika, koji nam je govorio kako razviti uspješne informacijske usluge o zdravlju. Kaspars Ruklis iz Latvije održao je jednodnevnu radionicu o zagovaranju knjižnica.

Naša koordinatorica Sanja Bunić govorila je o projektu „Knjigom do krova“, prije svega o tome kako u rad s beskućnicima treba uložiti dosta truda da bi se steklo povjerenje ljudi od kojih su mnogi izgubili nadu u bolji život, ali da se trud mnogostruko isplati. Na skupu je prikazan i promotivni film o projektu, koji se pokazao iznimno uspješan kada ljudima treba objasniti što KGZ ustvari radi za beskućnike.

Zajedničko druženje upotpunili su i posjeti uspješnim slovenskim knjižnicama – Gradskoj knjižnici u Ljubljani, Kranju te Radovljicama. EIFL je tako pokazao da nije donator koji samo traži dobre rezultate po završetku projekta, već će ponuditi punu podršku, logističku i ljudsku, kako bi se dobre stvari nastavile i nakon što završi razdoblje donacije.

Janja Maras

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *