O Noći knjige s beskućnicima

      Nema komentara na O Noći knjige s beskućnicima

Prošlo je već dosta dana i noći nakon Noći knjige s beskućnicima. Moj svakodnevni život s beskućnicima je ispunjen svakojakim događanjima i ljudskim pričama koje ostavljaju bez daha. Primorana sam prepustiti životu da piše knjige dok ja živim s “ljudima-knjigama”. Ipak, ne mogu krenuti dalje bez da se osvrsnem na tu Noć jer je ostavila traga na onima koji su bili dio nje.

Lijepo je bilo čuti i pročitati pozitivne komentare. Svi smo podijelili neki dio sebe i uživali u atmosferi koja se spontano razvila. Na T-portalu je objavljen članak S pet eura u džepu proputovao 11 država u 62 dana o zvijezdi večeri – Vedranu Kohutu, putniku, blogeru i volonteru udruge RCCG Dom nade. Vedranova kampanja za beskućnike, neposrednost kojom nas je uveo u svijet beskućnika i organizacija koje se bave s njima diljem Europe nikoga nisu ostavili ravnodušnim. Kujica Evelyn, njegova pratiteljica na putu, mirno je uživala u prepričavanju dogodovština o kojima možete čitati na njihovom blogu muppetofaman.

A nakon Vedrana – Mile. Mile Mrvalj, moj dragi prijatelj, prodavač Uličnih svjetiljki, neiscrpno je vrelo životne mudrosti i inspiracije. Mile nam je čitao svoju poeziju i tekst koji je objavljen koji dan ranije na ovom blogu pod nazivom Najbogatiji čovjek na svijetu. Treba li bi pročitati tekst da vidite zašto je Mile najbogatiji čovjek na svijetu i zašto smo se nakon čitanja njegovog teksta svi osijećali puno bogatije. Jedan od prisutnih beskućnika mi je poslije rekao: “Svaka čast Mili, lijepo piše te dirljive stvari, a ja sam do sad samo krimiće čitao”.

Vedranova i Milina autentičnost inspirirali su troje glazbenika koji su muzikom i osobnošću doživljaj učinili još upečatljivijim. Na samom početku pjesmom nas je pozdravila moja kolegica Anita Marija Babić. Božanstvenim glasom i svirkom ukulelea raznježila nas je Mary Crnković-Pilaš. Ognjen Bašić, poznatiji kao Čudnoređe, iako je već nekoliko puta pjevao i svirao na druženjima s beskućnicima, svaki put iznova izazove oduševljenje.

Osvrt na početke projekta Knjigom do krova nije mogao proći bez mog dragog prijatelja Drage Rendulića koji već više od dvije godine volontira na informatičkim radionicama za beskućnike u Gradskoj knjižnici. Rad svojih udruga predstavili su i Margareta Vrban, tajnica udruge Ulični suputnik, Damir Hrvić, socijalni radnik udruge RCCG Dom nade te Una Lečić, volonterka neformalne volonterske inicijative Glavu gore.

Na kraju događanja je prodavač Uličnih svjetiljki Ante Mustapić pročitao članak iz časopisa, a druženje se nastavilo u atriju Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice.

Provesti 3. rođendan projekta Knjigom do krova i Noć knjige s prijateljima i ljudima kojima je stalo da nitko u ovom društvu ne ostane nezamijećen i sam, bilo je iskustvo koje će, vjerujem, potaknuti još puno ovakvih druženja.

Sanja

Foto-album druženja možete pogledati klikom na fotografiju.
[ReflexGallery id=’1′]

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *