O volonterima u KGZ-u i u projektu “Knjigom do krova”

Post o volonterima već dugo namjeravam napisati, a sada je pravi trenutak jer 5. prosinca je Međunarodni dan volontera. Osim toga, Knjižnice grada Zagreba (KGZ) su bile nominirane za Državnu nagradu za volontiranje u kategoriji organizatora volontiranja. Dodjela nagrade je organizirana na Svečanoj sjednici Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva u prostorijama Vlade Republike Hrvatske u Zagrebu, a nagradu je dobila I. gimnazija Zagreb. Čestitamo srednjoškolcima i njihovim profesorima! Lijepo je znati da na takvim mladim ljudima svijet ostaje.

Sam proces prijave i prijavnica koju smo trebali ispuniti su mi pomogli rezimirati koliko toga je napravljeno u posljednjih pet godina od kada smo krenuli uvoditi volontere u pojedine aktivnosi KGZ-a temeljeno na Zakonu o volonterstvu. Te prve godine smo imali samo 5 volontera, a krajem ove 2014. godine ih imamo preko 50. Udeseterostručio se njihov broj, a broj aktivnosti koje organiziramo uz njihovu pomoć se popeo do brojke 15 u desetak različitih knjižnica.

Volontira se sa svim dobnim skupinama, od djece do starijih osoba. Posebna pažnja je poklonjena socijalno isključenim društvenim skupinama kao što su osobe s invaliditetom, starije osobe, dugotrajno nezaposlene te beskućnici. Ne samo da se volontira s njima već i pripadnici iz svih tih skupinama imaju priliku dati svoj doprinos zajednici kroz volonterski angažman u knjižnici. Volonteri pomažu u organizaciji kreativnih, lutkarskih, dramskih i informatičkih radionica, učenju stranih jezika, čitalačkim klubovima, druženjima uz igru Go… Ponosni smo što volonteri rado volontiraju u knjižnici i što zajedno doprinosimo informiranijoj, obrazovanijoj i veselijoj zajednici.

A što je s volonterima na našem projektu?

Nekad mi se čini da me u Volonterskom centru Zagreb nisu zarazili volonterstvom i da nisam krenula volontirati na njihovim kreativnim radionicama s beskućnicima, na njima upoznala Dragu, tada beskućnika, koji je pristao volontirati na informatičkim radionicama za beskućnike u knjižnici, ne bi bilo ni ovog projekta. Volonterstvo je pokrenulo ovaj projekt, a volonteri su sve ove godine igrali važnu ulogu u njegovoj provedbi svojim radom, podrškom, idejama, dobrom energijom… Sve to je naše korisnike privlačilo da rado dođu u knjižnicu na kavu, razgovor, šalu i naravno po korisne informacije.

Od početka do sad smo imali dvadesetak volontera, neki su volontirali preko godinu dana, neki samo par mjeseci, ali svi su ostavili svoj trag jer gotovo da nema korisnika koji me pita za volontere s kojima su se družili. I uvijek mi bude drago kad se “stari” volonteri jave ili dođu na neko od naših druženja. Kako je bilo na našem zadnjem druženju povodom Svjetskog dana beskućnika možete pogledati i sami.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *