Povodom Noći knjige o moći knjige – osobe s iskustvom beskućništva preporučuju

U vrijeme korone, kada trebamo ostati doma, ovaj tekst je posvećen onima koji doma nemaju i onima koji nisu zaboravili na njih, ali i onima koji su se zaboravili nadati.

Drago Rendulić, dugogodišnji prodavač časopisa Ulične svjetiljke, zbog trenutne situacije ne može prodavati časopis. Otkriva što mu čitanje u izolaciji znači i koja mu je knjiga posebno važna. „Knjige nam pružaju mogućnost da s njima putujemo na razna mjesta i kroz vrijeme, upoznamo različite narode i kulture koje nas zanimaju. Puno sam takvih knjiga pročitao i imam osjećaj da se još uvijek nalazim u tim prostorima i tim vremenima. Među knjigama koje sam pročitao posebno bih izdvojio knjigu Normana Vincenta Pealea Moć pozitivnog mišljenja koja jača čovjekov duh i pomaže mu da pozitivnim razmišljanjem i pozitivnim djelima prebrodi svakakve situacije i probleme. Sada, zbog koronavirusa,najčešće ostajem doma sa svojom prijateljicom knjigom jer mi uz knjigu vrijeme brže prolazi. Nadam se da će se sve ovo uskoro završiti.”

U skladu sa situacijom privremeno je obustavljena prodaja časopisa Ulične svjetiljke. Časopis se ne može kupiti u tiskanom obliku od prodavačâ na ulicama, ali sada je prvi put objavljen u elektroničkom obliku. Gdje ga možete pročitati i na koji način možete pomoći prodavačima potražite na njihovom Facebooku https://www.facebook.com/UlicneSvjetiljke/

Mile Mrvalj je tri godine živio u ruševinama, prije više od šest godina je osnovao Humanitarnu udrugu Fajter i pokrenuo časopis Ulični Fajter na hrvatskom i engleskom jeziku. Često ga se može čuti u medijima kako ukazuje na probleme osoba koje su se našle u beskućništvu, pa i sada, u doba korone. Njegov britak um uvijek kritički preispituje stvarnost oko sebe pa ne čudi da je za Milu 1984. Gergea Orwella vizionarska knjiga kojoj se često vraća. „Ta knjiga je nepravedno svrstana u znanstvenu fantastiku. U svakom trenutku gledajući svijet i zbivanja oko sebe trebamo se zapitati jesmo li dopustili Velikom Bratu da nas zastraši, jesmo li mu prepustili da donosi odluke umjesto nas i jesmo li se odrekli sebe i svojih vrijednosti.”

O Humanitarnoj udruzi Fajter, akcijama koje provodi i podupire, a jedna od njih je i Poklon ograda, možete pročitati ili se u njih uključiti putem Facebooka Udruge https://www.facebook.com/udrugafajter/

I za kraj, preporuka za film. Preporuku je dao Marko Laća. Dani provedeni u beskućništvu sada su iza Marka, zaposlen je kao pizza majstor. Dok čeka da pizzerija u kojoj radi ponovno otvori vrata ljubiteljima njegove pizze, vrijeme provodi sa svojim hobijima. Voli pogledati i dobar film, a izdvojio je Četiri brata režisera Johna Singeltona. Iako se radi o akcijskom filmu, Marku se sviđa njegova poruka „Uvijek ima nade ako se želiš promijeniti, pogotovo ako netko vjeruje u tebe. Kad vidiš da se netko može promijeniti za koga ti se čini da nema nade, možeš zamisliti da je to moguće, čak i kada si sam i bez ikoga.”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *