Sve više beskućnika dolazi na radionice u knjižnicu

Nakon snijega i niskih temperatura, sa suncem je i naš projekt dobio novi zamah. Krajem veljače, s prvim toplijim danima u kupoli Gradske knjižnice na Starčevićevom trgu počele su radionice za beskućnike i iz drugih prenoćišta. Korisnici dva nova prenoćišta, Samostana „Misionarke ljubavi – Sestre Majke Terezije“ i Caritas Zagrebačke nadbiskupije Rakitje, četvrtkom i petkom dolaze na informatičke radionice te na radionicama psiho-socijalne podrške za traženje posla, koje provode psihologinje Rehabilitacijskog centra za stres i traumu.

Osim beskućnika, veliki interes za uključivanje u projekt pokazali su i volonteri, tako da sa svakim polaznikom na radionici radi po jedan volonter. Među njima je i Drago Rendulić, nekadašnji korisnik prenoćišta Samostana „Misionarke ljubavi – Sestre Majke Terezije“. Na prijedlog sestara tog prenoćišta, Drago vodi radionice upravo za njihove korisnike. Dragi to nije prvo iskustvo volontiranja. Već više od godinu dana Drago nesebično volontira u KGZ-u na radionicama informatičke i informacijske pismenosti.

Projekt „Knjigom do krova“ započeo je još 24.11.2011. instaliranjem računala i provođenjem informatičkih i psiho-socijalnih radionica u Prenoćištu Crvenog križa u Kosnici. Do sada su u projektu sudjelovala 24 korisnika tog prenoćišta, neki kao čitatelji knjiga, koje je Kosnici donirao Bibliobus KGZ-a, a neki kao polaznici radionica.

Upravo uspješno provođenje projekta u Kosnici bio je motiv i drugim prenoćištima da se uključe. Socijalna radnica Caritasovog prenoćišta iz Rakitija Marina Majetić izjavila je da su te radionice od velike pomoći njihovim korisnicima ne samo zbog učenja novih vještina, već i zbog osmišljavanja njihovih dnevnih aktivnosti.

Naša Sanja Bunić, koordinatorica projekta, zadovoljna je što su se dva prenočišta samoinicijativno priključila projektu, jer time se još jednom potvrđuje važnost rada s beskućnicima.

Janja Maras

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *