Svjetski dan beskućnika obilježen i na 9. savjetovanju za narodne knjižnice

U Zadru se od 9. do 11. listopada okupilo 160 knjižničara iz cijele Hrvatske na 9. savjetovanju za narodne knjižnice. Kolegica Janja Maras i ja imale smo izlaganje pod nazivom Projekt Knjigom do krova: kako nas vide korisnici, partneri i mediji upravo 10. listopada na Svjetski dan beskućnika u vrijeme kada je u šest gradova u Hrvatskoj počinjala akcija Nitko gladan, nitko bez krova nad glavom i nitko bez podrške. Na taj način smo se igrom slučaja spontano pridružili akciji koju je organizirala Hrvatska mreža za beskućnike. Ono što me učinilo posebno ponosnom je da su Knjižnice grada Zagreba i projekt navedeni kao suradnici Mreže na njihovom promotivnom plakatu.

Lijepo je znati da organizacije koje se već dugo zalažu za poboljšanje položaja beskućnika percipiraju knjižnice kao ravnopravnog sudionika u tim nastojanjima.

Dobili smo dobre povratne informacije kolega o našem izlaganju, a posebno me obradovao i dobar odjek izlaganja o iskustvima na projektu koje sam održala u Dolenjskim Toplicam na 9. međunarodnom stručnom skupu : Knjižnica – središte znanja i zabave. Pohvale slovenskih kolega nam je prenijela kolegica Milena Bon iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Ljubljani, jedna od nekoliko stranih izlagača na skupu u Zadru.

Sudjelovanje na ovim važnim skupovima i senzibiliziranje stručne knjižničarske javnosti za problematiku beskućništva bude mi nadu da će nam se ostale knjižnice pridružiti u pružanju podrške beskućnicima kojih je nažalost svakim danom sve više, a sustav socijalne skrbi je neprilagođen njihovim stvarnim potrebama. Širenje mreže podrške raznih struka, organizacija i pojedinaca od ključnog je značaja da bi se napravili veći pomaci u rješavanju ovog problema.

Sanja

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *