„Knjigom do krova“ i knjižnice su Ponos Hrvatske!

Među dobitnicima nagrade Ponos Hrvatske za 2016. godinu po prvi put su se našle knjižnice. Knjižnice grada Zagreba i ja, kao voditeljica projekta „Knjigom do krova“ dobili smo ovu poticajnu nagradu. Žiri je nagradio naš angažman i nastojanja u organizaciji raznih programa podrške beskućnicima koji traju već sedmu godinu.

Uz radionice informacijske pismenosti, kroz koje je do sada prošlo preko stotinjak beskućnika, od kojih je dvadesetak njih našlo povremeno zaposlenje, a jedan i stalno, organiziraju se i zajednička tjedna druženja te razna događanja. Cilj projekta je uključivanje beskućnika u društvena i kulturna zbivanja. Osobitu pažnju posvećujemo rušenju predrasuda o njima.

U svom radu imala sam punu podršku svoje matične ustanove i ravnateljice Knjižnica grada Zagreba Davorke Bastić, koja nikad nije sumnjala u uspjeh projekta. U prilog tome ide i međunarodno priznanje EIFL-a, neprofitne organizacije koja se bavi jačanjem kapaciteta knjižnica za edukaciju, učenje, istraživanje i održivi razvoj zajednice.

Fotofrafija: Davor Puklavec/PIXSELL 

Projekt „Knjigom do krova“ i rad knjižnica s beskućnicima ovom nagradom prepoznala je i šira hrvatska javnost. Više možete doznati na: http://www.ponoshrvatske.hr/heroji/2016/sanja-bunic-i-kgz-7878/ . Projekt je privukao veliku medijsku pozornost, a HRT je snimio zanimljiv i topao prilog o nama http://magazin.hrt.hr/371395/ponos-hrvatske-sanja-bunic

Kolege iz Hrvatske, ali i regije, poslale su brojne čestitke u kojima su izrazile svoje zadovoljstvo jer je rad knjižnica prepoznat u očima javnosti. Posebno me razveselila čestitka kolegice iz Makedonije na Facebooku KGZ-a: “Čestitam kolegama, vi ste primjer i ponos naše struke!”

Sanja Bunić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *