O projektu

Knjigom do krova jedan je od projekata Knjižnica grada Zagreba koji se zalažu za načelo jednakih mogućnosti u pristupu informacijama, znanjima i kulturnim dobrima. Projekt je nastao na temelju programa podrške beskućnicima koji se od 2010. godine odvijaju u KGZ-u.

Ciljevi Projekta:

  • znanjima i vještinama osnažiti beskućnike za aktivno uključenje u društvena i kulturna zbivanja i tržište rada
  • promijeniti stereotipe o knjižnicama kao mjestima gdje se samo posuđuju knjige, te ih predstaviti kao ustanove koje prevladavaju predrasude i ruše socijalne barijere te uključuju i one koji su na margini društva

Provedba Projekta uključuje:

Održavanje radionica informatičke i informacijske pismenosti za beskućnike u Gradskoj knjižnici:

Doniranje knjiga i računalne opreme prenoćištima i organizacijama koje rade s beskućnicima

Susreti “Dovedi prijatelja” – druženje beskućnika, organizatora i sudionika u programu te njihovih prijatelja, s ciljem uspostave i širenja mreže za rušenje predrasuda

Zagovaranje prava beskućnika i promocija programa podrške

Projekt je 2011./2012. dobio donaciju od 15000 USD od međunarodne neprofitne organizacije EIFL, u sklopu njihova programa PLIP (Public Library Innovation Program).

2016. godine Knjižnice grada Zagreba i voditeljica Projekta, Sanja Bunić, su dobili nagradu Ponos Hrvatske .

2018. godine kratki film o korisnicima Projekta „Što kažu korisnici knjižničnih usluga za osobe s iskustvom života u beskućništvu“ proglašen je najboljim filmom na dodjeli međunarodne nagrade „A Corto di libri“. Ujedno je osvojio nagradu u kategoriji najboljeg dokumentarnog filma o knjižnicama i knjižničarima.